DE NIEUWE DRESSCODE VOOR DE ZAKENMAN 2021

Traditie wordt opnieuw uitgevonden met een moderne twist en past zich aan de levensstijl van de hedendaagse man aan. Comfort wordt het toppunt van elegantie.

Er was een tijd dat naar kantoor gaan een zeer strikte dresscode betekende, gekenmerkt door formaliteit: elegante broeken, overhemden, colberts en stropdassen. Het pak had vaak een double-breasted jasje. Tegenwoordig is dit allemaal minder en is er ruimte voor andere dresscodes.
Deze verademing komt uit Engelstalige landen die voor het eerst het concept van stijl met dat van comfort begonnen te combineren. Dit heeft geleid tot een nieuwe filosofie van kleden met elegantie (en dat willen we!) maar niet ten koste van comfort.

Een nieuwe elegantie

Het resultaat is een meer casual en comfortabele uitstraling, waardoor we ons op ons gemak voelen. Waarin we ons vrij kunnen bewegen tussen de ene afspraak en de andere en achter de computer of in een vergadering kunnen zitten, zelfs lange uren, zonder ons beperkt te voelen door outfits. Een look die beter aansluit bij de hedendaagse levensstijl.
We zouden deze nieuwe stijl kunnen definiëren als een herinterpretatie van de klassieke look in een meer actuele stijl. Dus pakken, jassen en broeken worden zachter en comfortabeler om te dragen en transformeren van elegantie naar comfort.
Millennials waren de eersten die deze filosofie omarmden en voelden zich op hun gemak bij minder formele looks. Sociale media zijn ook begonnen om dit meer ontspannen en minder traditionele beeld van de zakenman weer te geven, soms tot in het extreme als je kijkt naar de vele CEO’s die sneakers en hoodies dragen.

De musthaves van de nieuwe casual business outfit

Wat houdt de casual zakelijke look in? De wens is om er professioneel maar casual uit te zien, dus een broek in grijs, zwart of bruin (jeans kun je het beste achterwege laten), een effen overhemd of met een lijntjes structuur en een klassiek gesneden jasje. Het pak is nog steeds in de mode, maar ontdoet zich van de rigide formule van “donker pak + elegant overhemd + stropdas”. Het belangrijkste is om de juiste combinatie te kiezen, vooral vanuit het oogpunt van kleur. Wat betreft schoenen bevat de nieuwe outfit mocassins, de klassieke Oxford-schoen, andere modellen met veters zoals de Derby (in bruin of glanzend zwart leer of zelfs in suède) en sneakers, als ze maar luxueus zijn.
We houden niet zo van de TO DO en NOT TO DO-benadering, omdat we geloven dat de essentie van de elegantie van een man ligt in de authenticiteit waarmee hij een kledingstuk draagt, en niet in het kledingstuk zelf. Maar we willen je een nuttig advies geven; kijk goed hoe je baas zich kleedt, want de dresscode van het kantoor wordt bepaald door degenen die boven je staan. Je niveau van informaliteit mag nooit hoger zijn dan dat van hen.

Wat dicteert Made in Italy-mode voor 2021?

De twee belangrijkste evenementen in Italië die verband houden met de modetrends voor mannen zijn Pitti Connect en Milan Fashion Week. Deze vonden online plaats en er waren veel merken die gevoelig waren voor deze nieuwe kledingfilosofie. Italiaanse ontwerpers hebben geweldige modefilms gemaakt waarin ze hun visie op mode ten tijde van de pandemie vertellen. Vooral Zegna sprak van een echte “reset” van persoonlijke stijl. Kleding die zichzelf heeft vernieuwd op basis van hoe de manier van leven en kleden is veranderd. We waren vooral thuis, achter de computer, en kozen voor het dragen van comfortabelere kleding . Kleding krijgt een troostende functie om te schuilen in momenten van wanhoop. Zelfs op de digitale catwalks van Prada was er sprake van comfortdressing. Wat is tegenwoordig de nieuwe norm als je je niet comfortabel kleedt?

Hedendaagse zakenmensen hebben heel duidelijke ideeën over dresscode, zoals Tiziano Tozzo, eigenaar van het Glam Boutique Hotel in het centrum van Vicenza: “Ik open de kledingkast en kies de kleding waar ik me goed bij voel en die past bij mijn verplichtingen van die dag.”