Gekleurd haar – hoe het vandaag, morgen en voor altijd te verzorgen?

Gekleurd haar - hoe het vandaag, morgen en voor altijd te verzorgen?

Het kiezen van de juiste kleur is slechts de eerste stap. Wij vertellen je hoe je je nieuwe haarkleur kunt versterken, zodat de kleur langer houdt en je haar gezond en glanzend blijft. 

Gekleurd haar heeft speciale zorg en behandeling nodig, vooral in bepaalde tijden van het jaar, zoals de koudste en warmste seizoenen, of in tijden van verhoogde stress. Om gekleurd haar gezond, sterk en glanzend te houden zijn een paar extra trucjes nodig maar als je een paar eenvoudige schoonheidsregels volgt, zal je haar langer een glanzende, stralende kleur hebben. 

Vaak wordt gedacht dat vaak wassen gekleurd beschadigt, maar hoewel niet meer dan 2 à 3 keer per week wassen het beste is, hoeft vaker wassen niet schadelijk te zijn, zolang je maar enkele basisroutines volgt. 

1. Gekleurd haar – was met koud of lauw water 

Om gekleurd haar te verzorgen, is het in de eerste plaats nodig om het te wassen met koud of lauw water, geen heet water, dat agressief kan zijn en het haar kan uitdrogen, waardoor het dof wordt. Het koele water, in combinatie met producten voor gekleurd haar, helpt de kleur te beschermen en garandeert glans van de haaraanzet tot de punten. 

Als je in de winter niet zonder een warme douche kunt, spoel het haar dan aan het einde van de douche af met koel water om de haarschubben te sluiten en de absorptie van de verzorgingsproducten in het haar te bevorderen. 

2. Gekleurd haar: drogen met koele lucht   

Je haar goed drogen is een andere belangrijke stap in het behoud van gekleurd haar.  Stap 1 is om je haar zachtjes droog te deppen met een schone, katoenen handdoek. Onmiddellijk daarna kan je verder gaan met de haardroger, maar let op dat het haar niet meer te nat is. De temperatuur van de föhn moet middellaag blijven, nooit hoger dan 70°C graden. Gebruik de föhn in het begin liever zonder mondstuk, om de warmte te verspreiden en het haar gelijkmatig te drogen. Het mondstuk kan aan het einde worden gebruikt met behulp van een  borstel, maar breng de föhn nooit te dicht bij het haar. Deskundigen raden echter aan het haar op natuurlijke wijze te drogen in plaats van altijd een haardroger te gebruiken. Kies waar mogelijk voor een natuurlijke stijl (beach waves gaan nooit uit de mode). 

3. Gekleurd haar: kleurbeschermingsmaskers 

Mooi en gezond haar heeft meer nodig dan een shampoo en conditioner: haarmaskers maken het verschil. Er zijn voedende haarmaskers voor droog en breekbaar haar, maar ook voor normaal, vet, krullend en steil haar. Elk type gekleurd haar heeft minstens één keer per week een schoonheidsmasker nodig (twee keer in de zomer). De maskers voor gekleurd haar bevatten speciale, actieve bestanddelen die diep inwerken op de haarvezel, het haar hydrateren, verdikken en herstellen.  

4. Gekleurd haar: vermijd verwarmde stylingtools 

Rood krullend haar, ultrasteil blond haar, enz. Kortom, stijltangen, krultangen enz. zijn altijd handig, maar het is goed om het gebruik ervan te beperken, vooral voor gekleurd haar. Vooral tijdens de zomer, met hoge temperaturen, de zon, de zee of het zwembad, zal het gebruik van een stijltang of krultang het haar alleen maar meer belasten, waardoor het haar uitdroogt en dof wordt. Het is beter om hard borstelen te vermijden en liever de oude methode van krulspelden te gebruiken om een golvende stijl te maken. Je hoeft alleen maar wat natte lokken met je vingers te krullen, en ze een paar uur vast te zetten. Of maak een of twee vlechten. Als je steil haar wilt, kun je een ronde borstel of kam gebruiken. 

In ieder geval zal het natuurlijke effect in de zomer nog boeiender zijn. 

5. Gekleurd haar: bescherm het met sjaals, mutsen en bandana’s 

Wanneer de agressoren van buitenaf toenemen in de zomer en de noodzaak om je haar te verzorgen een primaire noodzaak wordt, is het moeilijker om het haar te beschermen tegen de zon, de zee, chloor en zand. Maar om te voorkomen dat je haarkleur vervaagt, kun je trendy accessoires dragen die er in de zomer fantastisch uitzien. Het dragen van een zijden of katoenen hoofdband op het strand of zelfs in de stad is een eenvoudige en glamoureuze manier om je haar (en hoofd) te beschermen tegen de hitte. Met breedgerande strohoeden voel je je als een echte diva; bandana’s in de nek geknoopt voor wie van de jaren ’50 pin-up stijl houdt; of ultrachique driehoekige sjaals die met een paar haarspelden aan de zijkanten van het hoofd worden vastgemaakt. De look laat je persoonlijkheid stralen, en je haar zal er des te meer van houden.